Hrvatska
StoryEditor

Sindikati i Occupy Croatia protiv prodaje državnih dobara

23. Siječanj 2013.
Piše:
lider.media

Članovi civilnih udruga pod nazivom Occupy Croatia prosvjedovali su danas ispred Sabora za vrijeme saborskog aktualnog prijepodneva protiv Zakona o strateškim investicijama.

Ovaj zakon koji ide u hitnu saborsku proceduru trebao bi ubrzati postupak za investitore,a prosvjednici strahuju da zakon omogućava državi prodaju javnih dobara poput šuma i voda.

-Prijedlog Zakona o strateškim investicijskim projektima RH predstavlja početak završne faze procesa razvlašćivanja naroda RH od njegovih resursa i prirodnih bogatstava-objavili su članovi Occupy Croatia u priopćenju.

Hrvatska udruga sindikata (HUS), Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), Udruga radničkih sindikata Hrvatske (URSH) i Savez udruga za zaštitu potrošača Hrvatske usprotivili su se danas prijedlogu Zakona o strateškim investicijskim projektima, kojim Vlada kani privući u Hrvatsku velike investicije.

Takav zakon zapravo je nepotreban jer se prepreke ulaganjima nalaze u tijelima javne uprave, rekao je predsjednik HUS-a Ozren Matijašević na konferenciji za novinare. Nije zakonska regulativa kriva za izostanak investicija, nego nerad i nered u javnoj upravi, kaže Matijašević.

To je potkrijepio slučajem ‘ovaca s Brača‘ u kojem je investitor kupio ovce od Hrvatskih šuma, ali od njih nije dobio dozvolu za ispašu na Braču. Investitor je nakon toga prebacio ovce u Vrliku, što je dobro za Vrliku, ali loše za Brač, kazao je Matijašević. Drugi je primjer Nautičkog centra Prgin (NCP), kojem je HBOR odbio zahtjev za kreditnom linijom iako NCP ima narudžbe iz inozemstva za izgradnju malih katamarana.

Kako bi se izbjegle neželjene posljedice novog zakona, Matijašević predlaže da se u njemu izrijekom navede kako mišljenja mjerodavnog upravnog tijela i DORH-a o izuzimanju pojedinih dobara iz režima općih dobara mora biti pozitivno, te da odluke o strateškim investicijama donosi Sabor dvotrećinskom većinom, uz postizanje šireg nacionalnog konsenzusa.

Na primjedbu novinara da postavljanje nacionalnog konsenzusa kao kriterija za odobravanje ulaganja može rezultirati time da nijedna investicija neće doći u Hrvatsku, Matijašević je ustvrdio kako se nitko neće usuditi odbiti projekt koji bi, primjerice, otvorio 300 novih radnih mjesta.

SSSH smatra nedopustivim da se "pod krinkom zabrinutosti za budućnost 360.000 nezaposlenih" ozakonjuje mogućnost da se neposrednom pogodbom otuđe nekretnine u državnom vlasništvu, uključujući i šume, šumsko zemljište, poljoprivredno zemljište, javne ceste i javno vodno dobro.

SSSH je protiv rasprodaje Hrvatske i njezina nacionalnog bogatstva i poziva Vladu na povlačenje takva zakonskog rješenja, kaže se u priopćenju te središnjice.

URSH kaže kako se ne protivi investicijama, posebice onima od kojih će građani imati koristi, ali se kategorički protivi investicijama na uštrb javnog dobra, koje omogućuju bogatim pojedincima koji ne brinu o javnom interesu da budu još bogatiji.

Savez udruga za zaštitu potrošača pak ističe kako nije protiv korištenja javnog bogatstva u svrhu optimalnog razvoja, ali smatra da treba trajno, ustavnim rješenjem, onemogućiti bilo kakvu prodaju, odnosno otuđivanje vodnog bogatstva, šuma i šumskog zemljišta. Javno bogatstvo može se dugoročno koristiti putem koncesija, ali bez prava stjecanja vlasništva, ističe Savez.

27. travanj 2024 02:28