Svijet
StoryEditor

Britanski bankari žele vratiti povjerenje u bankovni sustav

26. Rujan 2012.

Udruženje britanskih bankara (BAA) poručilo je da je spremno ustupiti odgovornost za utvrđivanje međubankarske kamatne stope libor bude li se to od njih tražilo, prenosi britanski BBC.

Čelnik britanskog regulatora za financijski sektor, Agencije za nadzor financijskih usluga (FSA), Martin Wheatley objavit će krajem tjedna izvješće s preporukama za reformu kamatne stope libor, javlja BBC.

- Budu li Wheatleyeve preporuke uključivale promjenu odgovornosti za libor, Udruženje britanskih bankara to će poduprijeti, priopćeno je iz toga udruženja.

BBA je zadužen za prikupljanje podataka koji se koriste za utvrđivanje libora, ključne kamatne stope na međubankarskom tržištu koja se našla u središtu skandala kada je otkriveno da manipuliralo razinom tog ključnog financijskog indeksa i da je u tome sudjelovao niz vodećih banaka.

Britanski bankarski div Barclays kažnjen je zbog višegodišnje manipulacije liborom, a pod istragom je i niz drugih banaka.

Očekuje se da će čelnik FSA objaviti izvješće u petak. Već je konstatirao kako postojeći sustav više nije održiv i predložio povezivanje visine libora s stvarnim tržišnim podacima i uvođenje formalne regulacije.

BBA je vodeće tijelo u Velikoj Britaniji za bankovni sektor. Njegov novi izvršni direktor Anthony Browne obećao je da će vratiti povjerenje u britanski bankovni sustav.

26. travanj 2024 15:36