Svijet
StoryEditor

Novu kovanicu od 1 funte neki će skupo platiti

08. Studeni 2016.

Bliži se kraj ere za kovanicu jedne funte koja će u ožujku iduće godine nakon pune 34 godine dobiti novo izdanje. Kovanicu koja je tijekom godina postala omiljena meta krivotvoritelja i dalje će krasiti lik kraljice Elizabete II, no okrugli oblik ostaje dio povijesti. Dvanaestostranična kovanica izrađena od dva različita metala s posebnim Royal Mint ISIS (Integrated Secure Identification System) kodom koji omogućuje autentifikaciju svake pojedine kovanice bit će teži zalogaj za krivotvoritelje. Velika Britanija svake godine s tržišta povuče 3 milijuna lažnih kovanica 1 funte, a procjenjuje se da ih je trenutno u opticaju oko 45 milijuna (3%). No, to više i nije vijest.

Ono što je novo jest neplanirani trošak koji će zbog ovog redizajna morati snositi gotovo svi akteri na tržištu koji u svojem poslovanju koriste automate – od aparata za plaćanje parkirališne karte preko ormarića na kolodvorima do kolica u trgovačkim centrima.

Automati s ugrađenim elektroničkim senzorima zahtijevat će ažuriranje softvera kako bi prepoznavali novo izdanje kovanice, a potom i novo ažuriranje da prestanu prihvaćati staro izdanje. Britanska parking udruga izračunala je da će za takvo jednostavno ažuriranje trebati izdvojiti 90 do 130 funti po aparatu, no ako će na nekim aparatima biti potrebno zamijeniti validator to će iziskivati između 250 i 350 funti. Gruba procjena udruge jest da će im novo ruho kovanice jedne funte napraviti trošak od 50 milijuna funti za nužne promjene na aparatima. Britansko tijelo za izdavanje novca Royal Mint izašao je u javnost s mnogo optimističnijom procjenom prema kojoj će biti dovoljno 15 do 20 milijuna funti za promjenu svih automata u zemlji, piše The Guardian.

Vlasnici automata s nešto starijim mehanizmom kakav koriste primjerice ormarići u teretanama, kolica u trgovačkim centrima ili javne praonice rublja, razmislit će o uvođenju plastičnih tokena, ključeva ili kupnji novih mehanizama. U svakom slučaju, nova kovanica jedne funte dolazi u velikome stilu i mnogi će tu promjenu itekako osjetiti na svojoj koži.

26. travanj 2024 17:03