Aktualno
StoryEditor

Finalisti T-Portalove nagrade za roman godine: Pavičić, Prtenjača, Roško, Serdarević, Ugrešić

02. Lipanj 2018.

Jurica Pavičić, Ivica Prtenjača, Zoran Roško, Korana Serdarević i Dubravka Ugrešić finalisti su T-Portalovu nagrade za najbolji roman godine. Od 64 prijavljena naslova žiri je odabrao Juricu Pavičića i njegovu knjigu "Crvena voda", Ivicu Prtenjaču i "Tiho rušenje", Zorana Roška i "Minus sapiens", Koranu Serdarević s "Eksperimentom Irene Tot" te Dubravku Ugrešić i "Lisicu". Dodjela nagrade održat će se 15. lipnja u Zagrebu.

Od 2008. godine tportalova književna nagrada za najbolji hrvatski roman dodijeljena je deset puta, a s godinama je postala relevantnom činjenicom domaće kulturne scene. Jedina je domaća književna nagrada koja se dodjeljuje za roman pisan na hrvatskom jeziku izdan kod nakladnika registriranog u Hrvatskoj te joj je, uz promociju autora i književnog stvaralaštva, cilj promocija izdavaštva, stoji u priopćenju.

>>> Prvi put od Drugog svjetskog rata nema Nobela za književnost

Lani je najboljim romanom proglašen "Ciganin, ali najljepši" Kristiana Novaka u izdanju nakladničke kuće OceanMore, a Novaku je to drugi put da je dobio tu nagradu jer je ranije nagrađen za roman "Črna mati zemla".

Prethodnih godina nagradu su dobile autorice Olja Savičević Ivančević za roman "Adio kauboju" i Sibila Petlevski za "Vrijeme laži", te Dalibor Šimpraga za roman "Anastasia", Tahir Mujičić za "Budi Hamlet, pane Hamlete", Drago Glamuzina za "Tri", Zoran Malkoč za "Roki Raketa", Ivica Đikić za "Sanjao sam slonove" i Slobodan Šnajder za "Doba mjedi".

>>> Carlos Fonseca na Festivalu europske kratke priče

Žirijem književne nagrade tportala predsjeda kazališni redatelj Ivica Buljan, a čine ga književna prevoditeljica Ursula Burger, kazališna kritičarka Katarina Luketić, te urednici i pisci Jadranka Pintarić i Miroslav Mićanović.

26. travanj 2024 21:35