Aktualno
StoryEditor

Krizni tim za psihološku podršku u OŠ Matije Gupca

04. Siječanj 2018.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak istaknula je u četvrtak da je situacija zagrebačkoj OŠ Matija Gubec ozbiljna te najavila da će joj Ministarstvo staviti na raspolaganje svoj krizni tim za psihološku podršku.

- Situacija u OŠ Matija Gubec je ozbiljna i zato smo hitno kontaktirali ravnateljicu, trenutno dogovaramo sastanak i stavit ćemo na raspolaganje školi krizni tim za psihološku podršku Ministarstva, napisala je ministrica Divjak na svojem Facebook profilu.

Medije je pritom pozvala da budu maksimalno oprezni pri izvještavanju s obzirom na to da se radi o maloljetnim učenicima.

>>>Zgrožena snimkom vjeroučiteljeva govora mržnje, Divjak traži istragu

Proteklih dana u medijima su se pojavile informacije da roditelji djece koja su pohađala vjeronauk u toj školi, pred kojom je vjeroučitelj Krešimir Bagarić 29. studenoga izgovorio neprimjerene rečenice, nisu dali pristanak za saslušanje djece na policiji i tužiteljstvu, a kasnije moguće i na sudu.

Poticanje na nasilje

Vjeroučitelju Bagariću Županijski sud u Zagrebu na prijedlog Općinskoga državnog odvjetništva u Zagrebu, odredio je istražni zatvor kako bi ga se ispitalo zbog sumnje na poticanje na nasilje i mržnju.

Istražni zatvor određen mu je, kako je navelo Općinsko državno odvjetništvo, zbog osnovane sumnje da je u studenom na satu vjeronauka u osmom razredu iznosio diskriminatorne stavove te iskazivao prijezir i nesnošljivost prema pripadnicima srpske nacionalnosti i muslimanske vjeroispovjesti te time učenicima nametao te stavove i "izazivao osjećaje mržnje, odbojvnosti i prihvaćanja agresije prema dvjema osobama, kao i pripadnicima srpske nacionalnosti i muslimanske vjeroispovjesti".

Portal Index.hr objavio je 21. prosinca audio snimku Bagarićeva ispada koju je snimio učenik škole i u kojoj vjeroučitelj, uz ostalo, govori da treba strijeljati Stipu Mesića i Vesnu Pusić, za Hrvate govori da su “nezahvalna stoka, debili, kreteni", tvrdi da su Mladićevi zločini nad Bošnjacima bili opravdani, "a mi imamo dudeke".

>>>Divjak: Rezultati našeg rada vidjet će se već iduće školske i akademske godine

Ravnateljica škole Ljiljana Klinger pokrenula je proceduru izvanrednog otkaza ugovora o radu vjeroučitelja Bagarića kada je, kako je rekla, "potvrđena vjerodostojnost snimke objavljene na portalima".

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak među prvima je reagirala na snimku objavom na svojem facebooku u kojoj je poručila da je šokirana otkrićem snimke u kojoj se otvoreno propagira govor mržnje te je najavila istragu, a od vjeroučiteljevh izjava ogradio se i Ured za vjeronauk u školi Zagrebačke nadbiskupije.

26. travanj 2024 22:51