Aktualno
StoryEditor

SDP u suglasju oko Z. Marića, bez konsenzusa o opozivu Petrova

02. Svibanj 2017.
Piše:
Ivana Tarnaj

Burni politički tjedan u Saboru nastavlja se upravo onako kako su to predvidjeli brojni politički analitičari; manipulacijom dnevnog reda uvaženog zastupničkog doma. Božo Petrov je, naime, uspio uvrstiti izglasavanje (ne)povjerenja ministru financija Zdravku Mariću prije izjašnjavanja zastupnika o povjerenju njemu, predsjedniku Sabora.

- Što se tiče toga kada će doći do pitanja opoziva predsjednika Sabora, smatram da Vlada treba pokazati da ima povjerenje 76 zastupnika, a pokazat će da ga ima kad se bude glasalo o povjerenju ministru Mariću. Nakon toga - prva sljedeća točka bit će pitanje povjerenja predsjedniku Sabora, kazao je Petrov.

>>>Na dnevni red uvršten zahtjev da se dužnosti razriješi predsjednik i HDZ-ovi potpredsjednici Sabora

Stvari je pravim imenom nazvao Milorad Pupovac, koji je ostao lojalan koalicijski partner Vladi Andreja Plenkovića, a svoj je doprinos dao i u današnjoj raspravi.

- Sabor postaje sve više Agrokor. To bi nam se moglo dogoditi i s državom, da postane mjesto duboke krize hrvatske ekonomije i hrvatske politike i mi možemo nastaviti na način na koji smo krenuli, ali sasvim sigurno da izaći iz ovakvoga zamršenog klupka nećemo moći ukoliko ne pokušamo postići neku vrstu dogovora, rekao je.

Iz današnje rasprave u Saboru izdvajamo i istup predsjednika HNS-a Ivana Vrdoljaka, koji je podržao Petrova, ali samo u  redoslijedu sutrašnjeg "padanja glava".

- Prva točka - razrješenje ministra Marića, druga razrješenje predsjednika Sabora, treća biranje novog predsjednika Sabora. Ako ga nema, žao mi je, idemo na nove izbore, rekao je Vrdoljak.

"Petrovljev test" za Bernardića  

Osim što će sutrašnja rasprava odrediti hoće li Hrvatska u nove parlamentarne izbore, kada na red dođe izglasavanje (ne)povjerenja Boži Petrovu, očitovat će se i sposobnost predsjednika SDP-a Davora Bernardića da u vlastitim redovima trenira disciplinu i da svi zastupnici stranke koja je svjetonazorski dijametralno suprotstavljena Mostu, podrže Petrova. Tako je, naime, neslužbeno se doznaje, odlučilo vodstvo socijaldemokrata.

- Svi zastupnici SDP-a sutra će glasati za opoziv ministra financija Zdravka Marića, rekao je Davor Bernardić, ali na pitanje kako će postupiti kad je u pitanju opoziv Bože Petrova, nije odgovorio.

>>>Z. Marić: U srijedu ću pokazati što sam i tko sam

U SDP-u nema jedinstvenog stava oko pitanja izglasavanja povjerenja Boži Petrovu. Gostujući u emisiji Nu2, Peđa Grbin otvorio je mogućnost suradnje s Mostom.

- Do smjene Bože Petrova dolazi u onom trenutku u kojem je on reagirao na sukob interesa u Vladi. Umjesto Petrova će doći Jandroković, Reiner ili Brkić. Sad, je li meni kao SDP-ovcu draže da na čelu Sabora sjedi čovjek tko je u četvrtak prihvatio našu inicijativu, ili da tamo zasjedne Brkić, na primjer? - izjavio je Grbin gostujući na HRT-u.

>>>Grbin: SDP neće podržati opoziv Petrova, moguća suradnja s Mostom

Danas, međutim, Grbin koji je cjelokupnu saborsku raspravu nazvao travestijom, ne želi se očitovati kako će SDP-ovci glasovati po pitanju Petrova.

- Predsjednik stranke je sve rekao. Ja ne želim tumačiti njegove izjave, rekao je u telefonskom razgovoru Grbin.

Ništa konkretniji nije bio niti SDP-ov Orsat Miljenić. On, pak, tvrdi kako: "..Petrov  nije bio na dnevnom redu kluba (zastupnika SDP-a)", dodajući kako ne zna koji je stav stranke, kako, da se njega osobno pita ne bi glasovao za Petrova, ali da će poštivati odluku stranke. A "stranka", odnosno njezin predsjednik, Davor Bernardić, ovo su  imali poručiti na pitanje o mogućem savezu SDP-a i Mosta:

- Mi ne namjeravamo sudjelovati niti držati lojtre ni HDZ-u ni Mostu. Zato smo pokrenuli zahtjev za razrješenjem potpredsjednika Sabora iz reda HDZ-a, kazao je šef SDP-a.

Krizu Vlade pratite na Lideru (tag)

 

28. travanj 2024 09:52