Poslovna scena
StoryEditor

Varteks postigao dogovor s vjerovnicima

25. Studeni 2013.

Varaždinska tekstilna tvrtka Varteks postigla je dogovor sa svim razlučnim vjerovnicima, čime je prihvaćen Sporazum o uređenju međusobnih odnosa i dodatno financiranje tvrtke, izvijestio je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik Uprave Varteka Zoran Koščec.

Potpisivanje tog sporazuma znači i konačno dobivanje kredita u iznosu od 10 milijuna eura, istaknuo je Koščec.

Prema najavama, potpisivanje ugovora o kreditu i transakcija sredstava očekuje se u idućih nekoliko dana.

Tim će se novcem isplatiti zaostale dvije plaće zaposlenicima, podmiriti preostale obveze vezane uz otpremnine, dok će se ostali dio iskoristiti za stabilizaciju i razvoj proizvodnje te podizanje njene efikasnosti, objasnio je Koščec.

Varteks će dobiti kredit od Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) i Zagrebačke banke, od svake po pet milijuna eura.

Ovo je značajan korak za kompaniju, za novi početak Varteksa, a sporazum je važan i zbog očuvanja većine radnih mjesta u tvrtci. Sporazumom je zaokružen dugotrajan proces koji je trajao četiri godine i mjesec dana, rekao je Koščec i dodao kako je želja Uprave da Varteks, provođenjem razvojnih projekata, ponovo postane motor i pokretač pozitivnih trendova u industriji i pozitivna Hrvatska poslovna priča.

Prema planu predstečajne nagodbe, restrukturiranje tvrtke predviđa i otpuštanje dijela zaposlenika, kojih je u ovom trenutku nešto manje od dvije tisuće.

Koliko će njih dobiti otkaz, Koščec nije želio odgovoriti, kao ni na pitanje o uvjetima dobivene kreditne linije.

Usprkos smanjenju broja radnika Varteks je i dalje jedna od najvećih tvrtki u Varaždinskoj županiji, odnosno jedan od najznačajnijih gospodarskih subjekata, rekao je na konferenciji za novinare varaždinski župan Predrag Štromar koji je također izrazio zadovoljstvo zbog postignutog sporazuma te opstanka tvrtke i očuvanja većine radnih mjesta.

Varteks je i putem Zagrebačke burze izvijestio o dogovoru s razlučnim vjerovnicima i u tom priopćenju ističe kako je, kroz potpisani sporazum i sklopljenu pravomoćnu predstečajnu nagodbu, Varteksa prva velika tvrtka u Hrvatskoj koja je postigla dogovor o načinu namirenja postojećeg duga i novim izvorima financiranja te time ostvarila uvjete za daljnju, cjelovitu provedbu plana financijskog restrukturiranja.

Iz Varteksa podsjećaju da je proces financijske konsolidacije i restrukturiranja započeo još 2009., a postupak je provođen sukladno mogućnostima.

04. svibanj 2024 03:58