Aktualno
StoryEditor

Velika Britanija: S lakoćom registrirane tvrtke ‘oprale‘ 105 milijardi dolara

15. Studeni 2017.

U jeku vijesti o curenju dokumenata offshore tvrtke Appleby, iz Velike Britanije dolaze rezultati istraživanja organizacije Transparency International, prema kojem su britanske kompanije u posljednjih 14 godina sudjelovale u 52 skandala pranja novca i ukupno ‘oprale‘ 105 milijardi dolara.

>>>Bono zgrožen optužbama iz ‘Rajskih dokumenata’

Izvješće organizacije pokazuje da nisu samo Karipski otoci korišteni za prikrivanje ilegalnih novčanih tokova, već i da je Britanija bila ključna karika u najvećim korupcijskim aferama posljednjih nekoliko godina, javlja Reuters. Prevaranti iz istočne Europe usmjeravali su novac preko subjekata registriranih u Britaniji.

Državna riznica Velike Britanije odbila je komentirati izvješća, već su samo istaknuli kako su u borbi protiv nezakonitog kolanja novca napravili više nego ostale države. Ta država je jedina koja je uvela javno dostupan registar stvarnih vlasnika poduzeća, međutim cijeli sustav je loše reguliran. Companies House, vladina agencija koja nadgleda britanske poslovne knjige ne posjeduje resurse koji bi im potvrdili dostavljene informacije.

>>>‘Rajski dokumenti’ otkrili različite kontroverze, prokazali najbogatijeg političara Srbije

Nekoliko britanskih vlada sukcesivno je olakšalo registraciju poduzeća u nadi da će takve mjere potaknuti poduzetništvo. Primjerice, ljudi su mogli osnovati poduzeće online prijavom bez provjere identifikacije, što je dovelo do male industrije agenata koji su osnivali setove kompanija i otvarali ih za partnerstva prekomorskim strankama.

- Financijski, ovi skandali bi mogli doseći 80 ili više milijardi funti u nezakonitom bogatstvu, neki od njih prijete stabilnosti čitavih ekonomija – navodi izvješće TI ogranka u Ujedinjenom kraljevstvu.

30. travanj 2024 18:48