Korona i biznis
08. svibanj 2018.

Zanki: Način proizvodnje i potrošnje energije izravno utječe na konkurentnost industrije

HEP ESCO u budućnosti se vidi kao tvrtka koja ide u korak sa svjetskim trendovima, stoga i prati 4D trendove, rekla je Vlasta Zanki, direktorica HEP ESCO-a ususret konferencije 4. industrijska revolucija koja će se održati 17. svibnja u Branimir Centru u Zagrebu. Zanki će na konferenciji održati predavanje pod naslovom "Od Industrije 4.0 do Energetike 4.0", gdje će podrobnije pojasniti povezanost nadolazećih trendova u industriji i sektora energetike.

>>> 4. industrijska revolucija - Marković: Pred bankama su jako uzbudljiva vremena

Kako se Industrija 4.0 odražava na sektor energetike?

Svaka industrijska revolucija je do sad bila obilježena novim načinom komunikacije i novom pretvorbom energije ili novim izvorima energije. Način na koji proizvodimo i trošimo energiju direktno utječe na konkurentnost industrije, a način na koji upravljamo potrošnjom energije, koje digitalne i analitičke alate koristimo, dodatno određuje smjer prema pametnim tvornicama i Industriji 4.0.

>>>Ususret 4. industrijskoj revoluciji – Štefanić: Hrvatskoj nedostaje strategija digitalnog obrazovanja

Danas s druge strane, digitalizacija povratno djeluje na cijeli energetski sektor čime energetika kao sektor gospodarstva kakvu smo do sad znali prolazi značajne temeljne promjene te se polako, ali sigurno transformira prateći 4D trendove: na prvom mjestu digitalizacija, a onda slijede decentralizacija, dekarbonizacija te demokratizacija. Ovi trendovi dalje dovode do promjena u poslovnim modelima gdje se energija nudi kao usluga.

Koje su konkretne promjene kroz koje prolazi sektor energetike prateći 4D trendove?

HEP ESCO i energetske usluge koje prate 4D trendove su digitalizacija u gospodarenju i upravljanju potrošnjom energije, decentralizacija u smislu uvođenja obnovljivih izvora energije na mjestu potrošnje, dekarbonizacija – provođenje mjera energetske učinkovitosti i primjene obnovljivih izvora energije, demokratizacija – mogućnost kupaca da sami upravljaju potrošnjom te da sami proizvode energiju.

Prijavite se i upoznajte sve 4.0 trendove na konferenciji 4. industrijska revolucija.

Gdje je trenutno HEP ESCO kada govorimo o pametnim tvornicama i industriji 4.0 i kakva je njegova budućnost?

HEP ESCO je tvrtka koja pruža energetske usluge koje pomažu industriji da modernizira svoj proizvodni proces i učini ga učinkovitijim, što je jedna od prednosti pametnih tvornica. Zadnjih godina naša je osnovna razvojna djelatnost u ovom smislu usmjerena k uvođenju sustava gospodarenja energijom, to jest praćenju, nadzoru, analizi potrošnje energije koji omogućavaju bolje upravljanje proizvodnih procesa kroz naš vlastiti računalno-poslovni sustav, ESCO monitor.

>>> 4. industrijska revolucija – Galošić: Tvrtke koje ulažu u razvoj trebaju imati olakšice

U budućnosti se vidimo kao tvrtka koja ide u korak sa svjetskim trendovima te kupcima dodatno kroz nove poslovne modele nudi optimizaciju potrošnje energije i uvođenje sustava upravljanja koji industriju u ovom segmentu vode prema trendovima Industrije 4.0.


Vlasta Zanki diplomirala je 1998. godine na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilište u Zagrebu, na termotehničkom smjeru. Magistrirala je 2002. na međunarodnom poslijediplomskom studiju Sustainable Energy Engineering na Zavodu za energetiku Kraljevske visoke tehničke škole (KHT) u Stockholmu (Švedska), na kojoj je i doktorirala 2006. godine. Uz to, završila je niz program dodatnog usavršavanja. U razdoblju 1998.-2007. godine bila je znanstvena novakinja na Zavodu za termodinamiku, toplinsku i procesnu tehniku FSB-a, dok je 2006-2012. godine radila u UNDP-u, najprije kao nacionalna konzultantica za sustave grijanja , hlađenja i klimatizacije, a zatim i kao voditeljica Programa Vlade "Dovesti svoju kuću u red".

U svibnju 2012. godine imenovana je direktoricom HEP ESCO-a. Autorica je 20-ak znanstvenih i stručnih radova, a kao urednica i autorica sudjelovala je u izradi šest publikacija (knjiga, priručnika i brošura) iz područja energetske učinkovitosti. Članica je Upravnog odbora Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju, članica Osnivačke skupštine Hrvatske udruge za rashladnu i klima tehniku i dizalice topline. Vanjski je predavač na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu na predmetu Gospodarenje energijom.