Lidertrend
StoryEditor

Salman Rushdie svoj novi roman objavljuje preko newslettera

07. Rujan 2021.
Jedan od najpoznatijih književnika današnjice priključio se platformi Substack preko koje će svojim pretplatnicima slati roman u nastavcima

Jedan od najpoznatijih književnika današnjice, Salman Rushdie, najavio je izlazak novog romana i to u nastavcima. I ne, nije riječ o nekoj modernijoj inačici romana kakvi su se nekoć objavljivali u dnevnim novinama, a niti serijalu knjiga kakve ćete moći kupiti na policama knjižara. Rushdie je, naime, svoj novi roman odlučio objaviti na platformi Substack.

Platforma je inicijalno zamišljena kao digitalni prostor na kojem novinari, autori i neovisni izdavači mogu objavljivati svoj sadržaj i svojim ga pretplatnicima slati putem elektroničke pošte. Rusdhie će tako svoj roman pretplatnicima slati u nastavcima, a kako je najavio, u početku će njegov autorski sadržaj biti besplatan, a kasnije ga kani naplaćivati 30 kuna mjesečno. 

Inovativno izdavaštvo

Nagrađivani se književnik nada da će tako uspjeti stvoriti prisniji odnos sa svojom publikom, slobodno progovarati o bilo kojoj temi, bez posrednika i čuvara javnog reda i mira. Iako će se, kako je kazao New York Timesu, suzdržati od izlaganja svojih političkih stavova, veseli ga što će moći istražiti nove formate, poput pisanja filma. Pisac će se uz pomoć 'feedbacka' svojih pretplatnika iskušati u scenarističkom poslu, ali i po prvi puta dobiti komentare na svoj rad prije njegove službene objave.

Inače, Rushdie uživa status kontroverznog pisca još od 1988. kad je njegovo djelo 'Sotonski stihovi' izazvalo burne reakcije pripadnika muslimanske vjeroispovijesti. Tadašnji iranski predsjednik Ayatollah Ruhollah Khomeini tražio je njegovo ubojstvo, a pisac se zbog prijetnji smrću skrivao u Velikoj Britaniji čitavo desetljeće.

Posljednjih je godina autor vrlo aktivan na društvenim mrežama tako da mu digitalni svijet nije stran, ali, kako je sam priznao, poželio je napraviti nešto potpuno novo. Na izdavački eksperiment sa Substackom potaknulo ga je i to što su neka poznata imena iz svijeta književnosti i umjetnosti poput Patti Smith ili Etgara Kereta otvorili svoje profile na toj novoj platformi.

Inače, Substack je osnovan 2017. te zarađuje tako što uzima 10 posto od ukupnih pretplata autora. Danas broji oko 200 tisuća pretplatnika, a top 10 izdavača zaradilo je oko sedam milijuna dolara prihoda. Platforma nove kreatore, pisce i novinare, pokušava privući poticajima koji se kreću od tri do sto tisuća dolara.

 

26. travanj 2024 12:01