Lider trend
StoryEditor

Međunarodna trgovina kroz povijest

31. Siječanj 2016.

Kako su se razvijale ekonomija, vjera, civilizacija, medicina, tehnologija i slično, mijenjao se obrazac međunarodne trgovine tijekom povijesti jer sve je to utjecalo i na nju, a tako je i danas.

Knjiga je ponajprije namijenjena studentima međunarodne ekonomije kao dodatna literatura za izučavanje razvoja, uloge i učinaka međunarodne razmjene, ali korisna je i svima koje zanima ta tematika ili se njome bave. Autori su obradili ekonomsko-društveno okružje i međunarodnu trgovinu do srednjeg vijeka, u srednjem vijeku i nakon njega, suvremeno društveno-ekonomsko okružje i međunarodnu trgovinu te povezanost društveno-ekonomskog razvoja i razvoja međunarodne trgovine.

Međunarodna trgovina kroz povijestLjubo Jurčić, Vlatka Bilas, Sanja FrancAlfa, Zagreb, 2015.

Još jednom svojom knjigom slavni argentinski pisac i psihoterapeut Jorge Bucay potvrdio je staru istinu da priče služe da uspavaju djecu i probude odrasle. Pričama povezuje ljude – sve one koji su mu ih podarili, u kojem god kutku Zemlje i u kojem god stoljeću živjeli, s onima do kojih su došle, a koji bi ih trebali širiti dalje. No Bucayeve priče nisu samo zabavne, one su tu da potaknu na razmišljanje, prije svega su poticaj da preispitamo vlastiti život i shvatimo kako ga možemo živjeti bolje i sretnije. Utoliko su poziv na osobni rast, no jednako tako poziv na razvijanje odnosa s onima koji nas svakodnevno okružuju, kao i onima koje usput susrećemo, što i jest glavna Bucayeva tema.

Priče za razmišljanjeJorge BucayFraktura, Zagreb, 2015.

Putopisi Jerka Bakotina ‘Bratstva i ubojstva, gajđin‘ zapravo su svojevrsni feljtoni iz Zapadne Sahare, pojasa Gaze, Mongolije, Japana i s Kosova. Nastajali su osam godina, no putovanja su počela i prije, pa su putopisi stilski veoma heterogeni jer su različiti prostori autoru nametali različite perspektive, a i autor se mijenjao s godinama. Jerko Bakotin ne krije razočaranje stanjem svijeta, a dominanta je tih rukopisa antikolonijalističko raspoloženje. Knjiga je opremljena sa šezdesetak odličnih fotografija koje prate rukopis, svjedoče i, naravno, šute, baš kao i svijet, o stvarima o kojima Bakotin govori svježe, svjesno i uvjerljivo. Jednom gajđin, uvijek gajđin, podstanar u svemiru i svijetu dok se ne promijene nabolje i pravednije, to bi mogao biti prešućeni slogan ove knjige.

Bratstva i ubojstva, gajđinJerko BakotinAlgoritam, Zagreb, 2016.

08. svibanj 2024 11:31