Hrvatska
StoryEditor

NAJDOGAĐAJ GODINE: Sindikalne akcije - ‘67 je previše‘ i štrajk prosvjetara

19. Prosinac 2019.
25.11.2019., Zagreb - Prosvjed prosvjetnih radnika pod nazivom Hrvatska mora bolje koji strajkaju vec gotovo mjesec dana zahtijevajuci povecanje placa uciteljima i nastavnicima. Glavni zahtjev strajkasa je povecanje koeficijenata slozenosti posla za 6,11 posto. Photo: Goran Stanzl/PIXSELLfoto Pixsell
Piše:
piše Ksenija Puškarić
[email protected]

Civilno društvo predvođeno sindikatima izvojevalo je ove godine dvije važne pobjede nad Vladom Andreja Plenkovića. Prvi je bio Inicijativa '67 je previše' kojom su sindikati prikupili preko 748 tisuća potpisa za referendum protiv mirovinske reforme koja je, prema Vladinom prijedlogu, trebala pomaknuti dobnu granicu za umirovljenje na 67 godina.

No, jasno artikulirano pitanje na peticiji, motiviralo je dovoljno ljudi da je potpišu, a sindikati su te potpise slavodobitno gurnuli Vladi pod nos. Gotovo dva mjeseca trajala je Vladina provjera potpisa, a kad su se uvjerili da je sve u redu i da prepreka za referendum ustvari nema, a da je volja građana vrlo jasna, premijer Plenković je spustio gard te dva dana kasnije, na sljedećoj sjednici Vlade najavio da se povlači prijedlog izmjena i dopuna Zakona o mirovinskom osiguranju. Referendum, sasvim očekivano, više nitko nije spominjao, osim sindikalni čelnika koji ga nametali kao temu svakih par tjedana. Predstavnici sindikata odmah su nanjušili da je premijer ranjiv uoči predsjedničkih izbora, a još više uoči predsjedanja Vijećem Europe i evo im nove prilike za još jedan kroše - štrajk u osnovnim i srednjim školama.

Cirkularni štrajk nije toliko impresionirao premijera ni ministre, kada djeca ne idu u školu samo jedan dan u tjednu, nije toliko strašno. Zato se vrijeme premijer bahatio i ponudio svima podići plaće, ali ne i koeficijente što su školski sindikati i tražili. No, kada je nastava zaustavljena u cijeloj zemlji, bahatost je zamijenila totalna pogubljenost premijera koji se nije snašao u novonastaloj situaciji, što je u konačnici i rezultiralo velikim prosvjedom na glavnom zagrebačkom trgu.

Premijer se iz takve gabule pokušao vaditi na sve moguće načine, a jedini koji je upalio bio je - pristati na sve sindikalne zahtjeve. Nije to kraj sindikalnog djelovanja, samo zahuktavanje, poručuju čelnici sindikalnih središnjica, koji su otkrili da timskim radom, unatoč razlikama u karakterima, mogu daleko više toga artikulirati u hrvatskom društvu. A nagodinu se sprema novi Zakon o radu...

26. travanj 2024 19:18