Svijet
StoryEditor

Predsjednik SEC-a Gary Gensler izrazio je podršku za bitcoin ETF-ove temeljene na ročnicama

01. Listopad 2021.

Predsjednik Američke komisije za vrijednosne papire i burze (SEC) Gary Gensler iznio je neke pozitivne novosti o ETF-ovima. Govoreći na konferenciji Future of Asset Management North America, Gensler je rekao kako vjeruje da postoji mjesto za bitcoin ETF-ove temeljene na ročnicama (futures).

Gensler je naglasio da ne govori u ime SEC-a i da su stavovi njegovi. Napominje da je agencija primila na znanje nove tehnologije i prakse, među njima i kriptovalute, te da se uz njih mora razvijati i regulatorno tijelo.

Nakon što se dotaknuo nekih događaja koji se ne odnose na kripto tržište, Gensler je spomenuo investicijska vozila koja nude izloženost kripto imovini. On se odnosi na veliki broj uzajamnih fondova koji su uložili u CME-ove bitcoin ročnice. Smatra da bi u kombinaciji sa saveznim zakonima o vrijednosnim papirima, investicijski akti proteklih godina mogli pružiti zaštitu investitora za ta vozila.

Gensler i SEC nisu stranci takvim investicijskim vozilima, jer agenciju čeka nekoliko ETF zahtjeva koje čekaju odluku. Opće je uvjerenje da američka nadležna tijela pripremaju regulatorni okvir, nakon čega će SEC donijeti odluku. U svom govoru, Gensler je rekao da će osoblje razmotriti zahtjeve kripto ETF-ova temeljenih na ročnicama.

Kripto ETF-ovi mogli bi biti veliki poticaj za tržište, dajući izloženost klasi imovine bez izravnog ulaganja u nju. Postoje brojne skupine malih i institucionalnih investitora koji su se držali po strani kada je riječ o ulaganjima u kriptovalute zbog tehničkog znanja koje to zahtijeva. Iako mjenjačnice i ostale financijske institucije znatno olakšavaju proces, ulaganje kapitala u kriptovalute, mnogima ostaje apstraktno.

Ali Gensler i ostali su zabrinuti zbog izloženosti 'nestabilnom' tržištu koje je također potencijalno osjetljivo na manipulaciju. Predsjednik SEC-a posebno je ponovio važnost zaštite investitora, a time i udvostručene napore u regulaciji.

SAD je na rubu najave regulacije za tržište, što bi dovelo u pitanje sumnju u ulaganja. Čini se da su stablecoini ključna briga, a ministarstvo financija vodi glavnu riječ po tom pitanju.

Fokus SEC-a na nametanju nadzora tržištu doveo je do niza istaknutih slučajeva, od kojih je najpoznatiji njegova tužba protiv Ripplea. Također je najavila istragu Uniswapa u rujnu 2021.

22. travanj 2024 12:53