Tehnopolis
StoryEditor

HP se razdvaja u dvije kompanije?

06. Listopad 2014.
Piše:
lider.media

Legendarna tvrtka Hewlett-Packard navodno će se razdvojiti na dvije tvrtke, od kojih će se jedna baviti osobnim računalima i printerima, a druga hardverskim rješenjima i uslugama za korporacije, tvrdi Wall Street Journal.

Hewlett-Packard jedna je od najstarijih velikih tehnoloških kompanija. Međutim, došlo je vrijeme da odluči kako držati korak s mlađim i prilagodljivijim tvrtkama.

Vijesti o HP-u dolaze niti tjedan dana nakon što je eBay najavio razdvajanje od PayPala. Investitori i analitičari već su pozivali HP da urade sličnu stvar, tvrdeći da bi tvrtka trebala prodati PC biznis i fokusirati se na ono što je profitabilnije – prodaju hardvera korporacijama.

Sam će se proces navodno odviti kao podjela djela dionica dioničarima, što je oslobođeno od poreza. Wall Street Journal tvrdi da će trenutna CEO Meg Whitman postati CEO tvrtke usmjerenije na poduzetništvo, a Patricia Russo će postati direktorica. Whitman će biti direktorica u PC/printer kompaniji, a Dion Weisler će preuzeti funkciju CEO-a. Whitman je na poziciji CEO-a u HP-u od 2011. godine i pod njenim je vodstvom započelo restrukturiranje ove 75 godina stare tvrtke.

HP je dugo uvjerljivo držao prvu poziciju kad je riječ o prodaji PC-a, a prošle je godine pao na drugo mjesto iza Lenova.

Izgleda da je ‘dvostrukom životu‘ Hewlett-Packarda, nakon brojnih sugestija i argumenata, napokon došao kraj.

02. svibanj 2024 09:59