24. lipanj 2016.

Cameron: Ne mogu više biti na čelu Velike Britanije

lider.media
lider.media

Britanski premijer David Cameron obratio se javnosti nakon što su Britanci, usprkos njegovim željama, glasali za izlazak iz Europske Unije.

- Ovo je bila najveća britanska vježba demokracije u povijesti. Trebamo biti ponosni da vjerujemo vlastitom narodu koji je glasao da izađemo iz Europske unije i tu volju treba podržati. Čestitam svima koji su bili u kampanji za izlazak - njihova strastvena rasprava doprinijela je ovom rezultatu - rekao je Cameron ispred Downing Streeta 10, prenosi Jutarnji.

- Cijeli svijet gleda odluku britanskog naroda. Njih uvjeravam da je naša ekonomija i dalje snažna. Također, neće biti promjena u kretanju dobara i usluga, niti u odnosu prema Europljanima koji žive u našoj državi.

- Nastojat ću upravljati brodom u sljedećim tjednima, ali ja smatram da dugoročno ne mogu biti na čelu države. Nastavit ću biti premijer kroz sljedeća tri mjeseca - o svemu sam obavijestio i kraljicu Elizabetu II. Sljedeći tjedan ću na Europskom vijeću objasniti svoju odluku i odluku britanskog naroda.

- Mi koji smo izgubili moramo tu odluku svejedno učiniti čim lakšom. Mi smo posebna država, iako ne savršena - vjerujem da možemo biti model za druge države u svijetu.