Preporučeno
StoryEditor

Vraća li se talijanski fond u pregovore za Cimos?

14. Ožujak 2017.

Pregovori o prodaji koparskog Cimosa talijanskom fondu Palladio Finanziaria koji je prošli mjesec objavio da odustaje od predugovora prema kojemu je za tu tvrtku trebao platiti 110.000 eura i preuzeti njene financijske obveze prema bankama i dobavljačima ipak će se nastaviti, tvrde u utorak slovenski mediji.

Ponovne pregovore tražio je najveći Cimosov kupac, američka korporacija Honeywell Turbo Technologies (HTT) s kojom Cimos prodajom svojih turbopunjača za automobilsku industriju ostvaruje oko polovicu ukupnih prihoda, tvrdi ljubljanski list Dnevnik.

>>>G. Marić: Nova ponuda za Cimos ne zadovoljava zahtjeve

Prema neslužbenim informacijama, predstavnici talijanskog fonda ovaj će se tjedan sastati sa sindikatima zaposlenih u tri Cimosova pogona u Hrvatskoj u kojima je zaposleno oko tisuću radnika, s ciljem rješavanja pitanja razine zaposlenosti i upisa vlasničkog prava na Cimosovu imovinu u Hrvatskoj, što je uvjet za sklapanje sporazuma potencijalnog investitora i Cimosa, tvrdi Dnevnik.

Glavno je pritom pitanje dogovor s Cimosovim sindikatima o tome koliko bi zaposlenih talijanski fond smio otpustiti, te problem upisa Cimosovog vlasništva u Hrvatskoj kako bi se budući talijanski vlasnik zaštitio od eventualnih sudskih sporova u vezi s tim pitanjem, tvrdi Dnevnik.

>>>Slovenska vlada traži novo rješenje za spašavanje Cimosa, imaju li Plan B?

Nakon što se prije dva tjedna činilo da je talijanski fond definitivno odustao od kupnje Cimosa, slovenska vlada najavljivala "plan B" kojim bi tvrtku izvukla iz sadašnjih teškoća i izbjegla da ona završi u stečaju.

Slovenski ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek tada je kazao  kako će vlada kompaniju u vlasništvu države koja je i ranije dobivala državnu financijsku pomoć dokapitalizirati i restrukturirati preko Slovenskog državnog holdinga (SDH)  i "loše banke" DUTB, ali ne putem državnih subvencija nego prema modelu po kojemu bi to učinio privatni investitor.

27. travanj 2024 22:22