Što i kako
StoryEditor

English café u Lideru: Godišnji odmor - small talk i planovi za ljeto

11. Kolovoz 2020.
Godišnji odmor: small talk i planovi za ljeto

Podsjetite se kako voditi small talk o godišnjem odmoru na radionicama škole stranih jezika Boutique Lingua u kolovozu.

U prvoj ćemo radionici ponoviti koja glagolska vremena koristimo za opisivanje kako smo proveli godišnji odmor, a u drugoj i trećoj koja glagolska vremena koristimo kako bismo izrazili svoje namjere, predviđanja i planove za godišnji odmor koji nam tek predstoji.

Summer vacation 1: Describing our summer vacation

Kada opisujemo kako smo proveli godišnji odmor, koristit ćemo Past simple i Present perfect. Ako je naš godišnji odmor završio i koristimo priložne oznake vremena za prošlost (prije mjesec dana, prije tjedan dana, itd.), koristimo i Past simple: I went to Hvar last month. Međutim, ako ne želimo naglasiti kada smo točno bili na godišnjem odmoru, nego njegov rezultat, koristit ćemo Present perfect: I have been to Hvar, I have had a great time. Možemo koristiti i kombinaciju ova dva glagolska vremena, ali potrebno je voditi računa o priložnim oznakama vremena pa ćemo tako reći I have been to Hvar this summer. We arrived on 1 July and spent two weeks there. We went fishing, we swam and sunbathed a lot. U prvoj rečenici možemo koristiti Present perfect jer ovo ljeto i dalje traje, ali za opisivanje svršenih radnji s odgovarajućim priložnim oznakama (on 1 July) koristimo Past simple.

Tako small talk o godišnjem odmoru može zvučati ovako:

  • Hi! How are you? Have you been somewhere this summer?
  • Hi! Yes, I have. I went to Brač a month ago. We stayed there for two weeks, it was great. What about you?
  • I went to Split with my family two weeks ago. We had a great time.

Pridružite nam se i idući tjedan i ponovite glagolska vremena za izražavanje namjera i planova za godišnji odmor na koji tek idemo!

ODGOVORI IZ PROŠLOG KVIZA

Provjerite koliko ste bili uspješni u rješavanju kviza u prošloj radionici:

1. c. To express our disagreement, we use I’m not so sure about that. What do you mean? isn’t as polite, whereas I agree up to a point, but… is used to express partial agreement.

2. c. She told me she had passed the exam two months before is the correct sentence. She had passed the exam before she told me so, so it is necessary to use Past perfect.

3. c. What do you mean when you say he is late? is correct. We can also say What are you referring to?

4. b. He told about his business to me is incorrect. The verb to tell is used with two objects, the first of which is the person to whom something is told: He told me about his business.

Boutique Lingua

je visoko individualizirana škola stranih jezika koja u potpunosti prati potrebe i afinitete polaznika u cilju postizanja što boljih konverzacijskih rezultata.

Posjetite web stranicu i Facebook Boutique lingua škole, a sve dodatne informacije možete dobiti putem e-mail adrese Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

26. travanj 2024 18:59