Znanja
StoryEditor

Što se čeka s novim pravilnikom o GMO sojinoj sačmi?

28. Lipanj 2013.

Iako je Hrvatska na samom ulasku u Europsku uniju 1.srpnja novi pravilnik koji bi dozvolio ili regulirao uvoz genetski modificirane sojine sačme još nije donesen. Opće je poznato da zemlje članice Europske unije smiju uvoziti i stavljati na tržište genetski modificiranu soju, te su obvezni istovremeno je deklarirati.

Prema sadašnjim saznanjima novi brod sa sojinom sačmom već drugi mjesec zaredom zaobilazi riječku luku radi nepromijenjene zakonske regulative.

Istovremeno u luci Koper istovaren je brod sa cca. 60.000 tona sojine sačme ,a idući se očekuje sredinom mjeseca srpnja.

Radi svega navedenog opskrba domaćih potrošača i proizvođača sa sojinom sačmom nastaviti će se iz slovenske luke. Na ovaj način i dalje će biti omogućen šverc genetski modificirane sojine sačme , te će biti još teže ustvrditi koja je roba zakonom dozvoljena.Isto tako biti će moguće uvozno cariniti robu u bilo kojoj luci unutar Europske unije .

Na svjetskom tržištu žitarica, cijene su u konstantnom porastu, pa je tako cijena sojine sačme u proteklih par dana porasla za čak cca.35 usd/st što u konačnici iznosi 39 usd/t.Premije za genetski modificiranu robu također i dalje rastu i iznose preko 220 usd/st ovisno o mjesecu isporuke. Stoga danas cijena sojine sačme na Chicago Mercantile Exchange-u za isporuku odmah iznosi cca. 4,50 kn/kg + PDV.

Visoke cijene su rezultat slabog rasta soje u Americi stoga se očekuje da će se ovaj nivo cijena održati kroz mjesec srpanj i kolovoz. U istočnom kukuruznom pojasu usjevi soje toliko kasne da će prema procjenama stručnjaka trebati čak dva mjeseca kako bi se ostvario prijašnji prosjek.

Pred nama je težak period uz visoke cijene, te nestašicu gmo free sojine sačme koju ćemo morati dopremati iz koparske luke.

26. travanj 2024 23:09