Što i kako
StoryEditor

Kriptologija 3. dio - Pogledajte ključne pojmove kriptoriječnika od A do D

13. Siječanj 2020.

Piše: FIMA Plus

Adresa

Adrese kriptovaluta koriste se za slanje ili primanje transakcija, a uobičajeno su sastavljene od niza alfanumeričkih znakova.

Altcoin

Pojam skovan od engl. alternative coin koji se zapravo odnosi na sve kriptovalute osim bitcoina.

ATH

Akronim za “All Time High” u kontekstu kriptovaluta označava najvišu postignutu cijenu koju je neka od kriptovaluta u svojem postojanju postigla.

ASIC

Akronim za “Application Specific Integrated Circuit”. ASIC-ovi su posebno dizajnirani čipovi koji su veoma učinkoviti za rudarenje kriptovaluta.

Bearish (hrv. medvjeđi)

Očekivanje da će cijena pasti.

Bitcoin

Bitcoin je prva decentralizirana, open source kriptovaluta na globalnoj peer-to-peer mreži, bez potrebe za posrednicima i centraliziranim izdavateljem.

Blok

Blokovi su “paketi” podataka u kojima su trajno pohranjeni podaci o transakcijama na blockchain mreži.

Blockchain

Blockchain je distribuirana knjiga u kojoj se transakcije trajno bilježe dodavanjem novih blokova. Blockchain služi kao povijesni zapis svih transakcija koje su se ikada dogodile, od prvog bloka pa do najnovijih blokova, otuda i ime blockchain.

Block Explorer

Block explorer je online alat za pregled svih transakcija, prošlih i trenutnih, na blockchainu.

Block Height

Broj blokova spojenih na blockchain.

Block Reward

Rudari kriptovaluta za svoj rad primaju kriptovalutu kao poticaj za nastavak rudarenja. Rudarenje se temelji na verifikaciji transakcija ta su na taj način generirane nove jedinice kriptovalute u procesu.

Bullish (hrv. bikovski)

Očekivanje da će cijena porasti.

DAICO

Akronim za “Decentralized Autonomous Initial Coin Offering”.  Prijedlog za modifikaciju ICO modela za prikupljanje kapitala predložio je Vitalik Buterin u siječnju 2018. godine, a cilj mu je učiniti ICO sigurnijim tako što će se ulagači uključiti u proces razvoja projekta.

Projekti financirani DAICO modelom podići će razinu odgovornosti razvojnih programera i pružiti dodatnu sigurnost ulagačima kojima se jamči da će vidjeti barem minimalni održivi proizvod ili će im biti vraćen novac.

DAO

Akronim za “Decentralised Autonomous Organizations”. Koncept decentralizirane autonomne organizacije zamišljen bez hijerarhijskog menadžmenta s predajom oblika odlučivanja u dionicima u vlasništvu ili zaposlenicima.

DAPP

Akronim za “Decentralised Application”. Decentralizirana aplikacija (Dapp) je aplikacija koja je otvorenog koda, djeluje samostalno, ima svoje podatke pohranjene na blockchainu te ekonomiju baziranu na nekoj od kriptovaluta.

Distribuirana knjiga (engl. Distributed Ledger)

Blockchain je baziran na principu distribuiranih knjiga, odnosno zapisani podaci nisu spremljeni na centralnom serveru, već su dostupni putem mnogo decentraliziranih nodova.  Rudari kriptovaluta stvaraju nodove, odnosno održavaju blockchain mrežu.

Dupla potrošnja

Duplom potrošnjom opisuje se transakcija kriptovalute koja dovodi do potrošnje određenog iznosa više od jednom.

Kriptorječnik A-D

26. travanj 2024 04:49